VelosiMed center


   VelosiMed center

 

(Prosto) potapljanje v Žuljani

Konec avgusta smo s svetovno rekorderko Natalijo Molčanovo iskali primerni kraj za enotedensko prosto potapljanje. Sardinija je še v tistem času predraga, otok Žirje ima premalo kapacitet... Kam torej z vsaj ducatom ruskih potapljačev, da bo dosegljivih vsaj okoli 50 m globine, za Molčanova pa vsaj 80 metrov? Med možnostmi smo se slednjič odločili za polotok Pelješac.

Urnik: joga sledi zajtrk
opoldne: potopi v morju
popoldne: predavanje


Prvi dan smo malo potapljali ob obali. Že naslednji dan smo se potapljali do potopljene ladje z vrečami cementa. Pravzaprav so papirne vreče že davno preperele, ostal pa je odtrdel cement. Res nevsakdanji pogled! Globine do okoli 30 metrov pa so bile prave za 'ogrevanje' na globoke potope. Sledil je še krajši potop do potopljenjega desantnega čolna v plitvih obalnih vodah.

Naslednji dan cilj mnogih potapljačev: 50-metrski nemški torpedni čoln S-57. Precej zdelana lupina leži na globini od 25 do 39 metrov. Prijeten ogled za začetnike, boljši pa so se nekajkrat 'sprehodili' vzdolž palube, Aleksej Molčanov celo v obe smeri v enem potopu! No, pri nekaterih je lupina vzbudila strah in so se raje potapljali nekoliko stran od čolna. Ta ista lupina pa je očitno priljubljena med raznimi vrstami rib, saj so včasih skoraj zastrle pogled na potopljen čoln. Raznih rib tudi sicer ne manjka na tem delu morja. Zelo lep in razgiban je obalni in podvodni svet. Predzadnji dan je za boljše potapljače sledila poslastica: potopljena rimska ladja z amforami iz okoli leta 50 n.š. Leseni deli so že razpadli, delno so ohranjeni v pesku, amfore pa ležijo na globini 46 metrov. Dragan Lopin je našel amfore lani. Arheologi so kmalu prišli in ugotovili njihovo starost, kmalu zatem pa so za najdišče izvedeli prekupčevalci in nekaj amfor ukradli. Res lepo najdišče z lepo ohranjenimi amforami. Zadnji dan 'ruske skupine' so bili na sporedu globoki potopi. Po mnogih osebnih rekordih, med njimi tudi naše rekorderke Mojce Studen na 46 metrov globine s plavutmi, sta se Natalija in Aleksej Molčanov potopila na 84 metrov, do dna! Vsi smo bili zadovoljni, tudi potapljači z jeklenkami, ki so po opravljenem potopu spremljali vrhunske predstave s potapljaške ladje, nekateri pa so si v navdušenju celo ponovno nadeli masko in spremljali potope z morske gladine.

Rusi so bili navdušeni nad čudovitimi in raznolikimi lokacijami, udobno ladjo, odlično vidljivostjo v vodi, morskim zrakom z vonjem sredozemskih zelišč, hrano in seveda izvrstnimi vini. Težko so se vrnili v onesnaženo prestolnico Moskvo. Nama je ostal še en potapljaški dan. Lastnik Dragan naju je odpeljal na ogled zanimive uvale Sapavice, na sicer manj raziskan del. Kmalu je Dragan našel še nekaj amfor - njihovo starost bodo morali arheologi še določiti, in torej nova zanimiva potapljaška lokacija.

Morje okoli Pelješca ima še veliko skrivnosti, zato upam, da se boste za obisk tega področja odločili ljubitelji morja in ne izkoriščevalci. Saj bo le tako lokacija ostala zanimiva za nas, ki se vračamo in za vse, ki želijo novih izkušenj. Dragan in mi pa smo dokazali, da so potapljaške lokacije zanimive za vse potapljače: z jeklenkami in brez.

Besedilo: Marko ifrar
Fotografije: Aleksej Molčanov in Mojca Studen
posadka

Celotna 'posadka' pred Draganovo barko.

Teaj

 most-si d.o.o.   
Hrib 21, 4205 Preddvor  
Tel: 04 2555031 
GSM: 040 907 664, 040 852 049 
e-posta: info@most-si.com